Suoralla demokratialla uskottavuutta parlamenteille

“Gallupin mukaan 82 prosenttia kreikkalaisista ei luota maansa parlamenttiin. Suomen vastaava luku on 31 prosenttia.” (HS 12.11.2011.). Talouskriisin alla luottamuspula parlamenttiin voikin olla oikeutettua, mutta myös ongelmallista demokratian kannalta. Monien poliitikkkojen edesvastuuttomasti “huumorimielessä” tarjoilema diktatuuri tai valistunut yksinvaltius olisi katastrofaalinen valinta. Ainoa vastuullinen vaihtehto on lisätä demokratiaa.
Parlamentarismin syntyaikaan 1700-kuvun lopulla viestintä ja matkustaminen oli kallista ja hidasta. Näin edustajan valinta tekemään päätöksiä oli ainoa mahdollisuus demokratiaan. Nykyteknologian ansiosta useammat voisivat osallistua päätöksentekoon.
Suoremmassa demokratiassa kansalaiset voisivat äänestää vaikka jokaisessa eduskunnan äänestyksessä yhteensä vaikkapa 40 äänen edestä – loput 200 ääntä tulisivat edelleen istuvilta kansanedustajilta. Samanlainen järjestely olisi mahdollinen myös kunnallispolitiikassa. Näin kansalaisten politiikan tuntemus kasvaisi ja he sitoutuisivat paremmin valintoihin ja demokratiaan yleensä. Teknisesti tämä on halpa järjestää internetin ja esimerkiksi kuntakeskuksiin sijoitettavien sähköisten äänestysjärjestelmien kautta.
Kansalaiset kykenevät vähintään yhtä hyvin kuin kansanedustajat ymmärtämään monimutkaisia asioita ja tekemään vastuullisia päätöksiä. Demokratiassahan on pohjimmiltaan kyse päätösvallan ja -oikeuden antamisesta kansalaisille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s