Joskus nimen käyttö nostaa nettikeskustelun tasoa

Jyrki Kasvi hyvin summaa anonymiteetin tärkeyttä vapauden ja demokratian kannalta elokuisessa blogissaan. Nämä hyvät perustelut eivät ole ristiriidassa nimen tai rekisteröidyn nimimerkin käytön tarpeellisuudesta joillain yksittäisillä keskustelufoorumeilla keskustelun tason parantamiseksi. Monissa tilanteissa Kasvin mainitsema demoagogian torjunta jopa edellyttää tätä.

Luonnollisesti tämä riippuu vahvasti keskustelufoorumin aiheesta ja kontekstista. Yleisluontoisilla areenoilla vapaus kirjoittaa nimimerkin takaa on oleellista, niin myös esimerkiksi diktatuurien alla elävien keskusteluissa. Kuitenkin taas omien blogieni kommenteissa edellytän rekisteröityä nimimerkkiä tai mieluiten oman nimen käyttöä voidakseni nostaa keskustelun laatua ja vastata lain minulle asettamasta moderointivelvollisuudesta.

Nimettömien kommenteille pitää olla netissä aina tilaa, samoin niitä voi vapaasti blogini keskusteluun linkittää. Lupaan myös tarjota halukkaille anonymiteetin, jos he sitä minulta erikseen pyytävät ja tunnistautuvat. Lupaan silloin välittää heidän kommenttinsa ja kunnioittaa heidän yksityisyyttään. Edellytän tässä tapauksessa perusteluja nimimerkin käytölle.

Pidän kuitenkin tätä enemmän teknisenä ja tapauskohtaisena ratkaisuna. Sananvapaus on arvona kiistämätön ja sen ollessa uhattuna saa moderointikin väistyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s