Järkiperäinen arvojohtaja?

Skepsis ry:n presidenttikyselyn kysymykset olivat sekavan moniselitteisiä ja painottamattomia. Esimerkiksi kysymykseen tieteen ja uskonnon ristiriitaisuudesta hihhuli ja ateisti vastaisivat samalla tavalla eli ei ole ristiriitaa, koska kyse on erilaisista asioista. Tiede tutkii kaikkea todellisuutta, uskonto on psykologisiin tarpeisiin nojaava ihmisen poliittinen luomus, jota tiede tutkii. Myöskään luomisopista tai jumalien tai muiden yliluonnollisten ilmiöiden olemassaolosta ei kysytty. Jos kyselyn tietoihin yhdistetään muihin tietoihin ehdokkaiden maailmankatsomuksesta muuttuu arvosuhtautuminen paremmin ymmärrettäväksi.

Motivaationi? Haluan ulko- ja turvallisuuspolitiikan- ja arvojohtajaksi korkealla moraalilla varustetun henkilön, joka tekee oikeita ratkaisuja perustaen ne faktoihin. Korkea moraali perustuen virheelliseen tilannetietoon johtaa vääriin lopputuloksiin, jopa tuhoisasti (Hitler-kortti). Mahdollisen ja todennäköisen välillä on suuri ero.

Haluan myös presidentin suhtautuvan kunnioittavan tasavertaisesti kansalaisten erilaisiin näkemyksiin. Esimerkiksi ”jumalan siunauksen” toivottaminen uudenvuoden puheessa rikkoisi yhdenvertaisuutta.

Hihhuli-liiga: Essayah, Soini ja Väyrynen

Epätodellisuudessa elää vahvimmin kristillisten Essayah, joka kieltää kaiken muun huuhaan paitsi omansa. Hän olisi valmis luomisopin opettamiseen koulussa ja toivottaisi puheen lopuksi jumalan siunausta. Samoin Soinin maailmankuva nojaa järjettömyyteen eli tiukkaan katoliseen oppiin.

Samaan sarjaan edellisten kanssa kuuluu myös Väyrynen, joka tosin yritti kerätä poliittisia irtopisteitä haluamalla erottaa politiikan ja uskonnon. Meidän ei pidä hämääntyä arkkikonservatiivin ovelista sanoista, sillä Väyrynen on mm. moittinut nykykirkkoa liian liberaaliksi. Väyrynen on myös rakentanut oman kirkon, mutta se lienee pystytetty enemmän Paavon omaksi gloriaksi kuin jumalan.

Konservatiiviset kirkkoinstituution suojelijat: Lipponen, Niinistö ja Haavisto

Lipponen ja Niinistö toivottaisivat jumalan siunausta ja heille kristittyjen etuoikeudet mm. kouluopetuksessa ovat säilyttämisen arvoisia. Lipponen nojaa kristilliseen maailman maailmankatsomukseen ja on sekä eronnut että liittynyt takaisin kirkkoon. Niinistö kiertelee uskonkysymyksen suhteen varsin paljon, mutta taipuu tuntemattoman edessä jumalan suuntaan. Sauli, vaikka ei varmasti tiedä, ei se tarkoita, että automaattisesti tulisi uskoa ja nimenomaan kristinuskon mukaisesti.

Haavisto voisi liittyä takaisin kirkkoon, jos siitä tulisi nykyistä liberaalimpi. Hän myös toivottaisi jumalan siunausta. Samaten hieman kummastuttaa hänen hapuilunsa homeopatian, telepatian ja luontaislääkkeiden suhteen. Pekka, mahdollinen on edelleen eri asia kuin todennäköinen. En uskoisi  valtionlaivan olevan kovin rationaalisella pohjalla Pekan käsissä

Järkiperäisesti ja yhdenvertaisesti suhtautuvat: Arhinmäki ja Biaudet

Biaudet hieman epäröi jumalan siunauksen toivottamisen suhteen, Arhinmäki ei pelkää sanoa suoraan mielipidettään eli ettei toivottaisi. Molempien kohdalla voisivat sekä kristityt että toisenlaisen vakaumuksen omaavat olla turvallisin mielin, sillä arvoneutraali ja yhdenvertainen kohtelu olisi taattu. Hyvin tämän muotoilee Arhinmäki: ”Valtiovallan pitää olla neutraali suhteessa uskontoihin. Suomessa on myös paljon uskonnottomia ihmisiä.”

Nukkuisin yöni myös rauhallisemmin, kun ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme johdossa olisi maailmaa ja sen ilmiöitä järkiperäisesti ymmärtävä ja ratkova presidentti.

Lähteet:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010102612583972_uu.shtml
http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kotimaa/2089/paavo_lipponen_raamatun_sana_ja_kertomukset_ovat_lahtemattomasti_mielessani
http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kotimaa/1976/sauli_niinisto_radio_dein_tentissa_kreikka_ei_selvia_velastaan
http://www.vaalikone.fi/presidentti2012/ehdokkaat/vasemmistoliitto/arhinmaki-paavo/
http://www2.skepsis.fi/?target=all
http://yle.fi/uutiset/teemat/presidentinvaalit/2011/11/niinisto_ja_lipponen_toivottaisivat_jumalan_siunausta_vayrynen_ei_3045683.html
http://live.hs.fi/Event/Presidentti-chatissa_Sari_Essayah?Page=0
http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/701-paavo-vayrynen-kirkon-ei-pida-juosta-qvirvatulienq-perassa

One thought on “Järkiperäinen arvojohtaja?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s