Lähidemokratia ei ratkaise kuntademokratian kehittämisen tarvetta

Kuntaliitoskeskustelussa nousee pinnalle hyvin tärkeä asia eli asukkaiden demokraattisten oikeuksien varmistaminen.
Edustuksellinen demokratia skaalautuu hyvin heikosti ihmisjoukon kasvaessa. Haittoina ovat byrokratian ja korruption kasvun tuoma tehottomuus. Myös harvainvallan vaara vaanii valintaan johtavien kampanjabudjettien kasvaessa. Esimerkkeinä voidaan mainita mm. USA:n, Venäjän ja Suomen kansanedustuslaitosten ja presidentti-instituutioiden tila.
Lähidemokratia on rajatuissa ja hyvin paikallisissa tarpeissa toimiva edustuksellisen demokratian muoto. Tehokasta lähidemokratiaa voidaan harjoittaa yhden kylän tai parin kaupunkikorttelin mittakaavassa. Lähidemokratia on oleellinen osa kaupunkien ja kuntien hallintoa ja sitä tulisi kehittää nykyistä vahvemmaksi ja toimivammaksi, jotta asukkailla on aito mahdollisuus vaikuttaa ja tuntea omistajuutta kotiseudustaan. Ratkaisuksi suurten kuntien hallintaan siitä ei ole.
Suorassa demokratiassa suuremmat asukkaat voivat lähi- ja edustuksellista demokratiaa tehokkaammin ja vähemmän korruptoituneesti päättää asioista. Tämä osallistuminen myös lisää vastuunottoa joka osaltaan pienentää yhteisen päätöksenteon tarvetta. Suorempaan demokratiaan voidaan siirtyä asteittain ja aluksi sillä voidaan täydentää edustuksellista demokratiaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s