Kansallinen Mannerheim-fantasia

Historia ei ole yksi yhtenäinen tarina, vaan miljoonista äänistä ja mahdollisuuksista koostuva virta läpi ajan. Tapahtunutta todellisuutta tulee osata tulkita monipuolisesti eri näkökulmista ja todennäköisyyksistä.
Kuitenkin yksi surullisimpia ilmiöitä suomalaisen lähisotahistorian osalta on ollut valtion sodan aikana luoman propagandakuvan lähes suora hyväksyminen monien ”totuudeksi” sodista. Tiedättehän, lumipukuinen karski suomalaissotilas hiihtopartiossa, vaaleatukkainen ja sinisilmäinen nuori lotta tähystämässä vihollisen turmalintuja ja tuimakatseinen ylipäällikkö väsymättömästi kumartuneena karttojensa ääreen. En tietenkään tarkoita, etteikö näitäkin olisi (pienissä määrin) tapahtunut. Oleellista on kuitenkin tietää mitä kaikkea tapahtui, missä mittasuhteissa, miksi kehitys vuosikymmenten ajan johti sotaan, mitkä olivat kulloiset mahdollisuudet ja minkälaisia erilaisia kohtaloita ja näkemyksiä kuhunkin hetkeen liittyi, niin Suomessa kuin muualla.
Talvisotaan ja Mannerheimiin liitetään irrationaalisia ja uskonnollisia mielikuvia. Kuin Suomi olisi olemassa ainoastaan Talvisodan kiirastulimaisen puhdistuksen tuloksena, kuin meidät olisi niissä kohtalonliekeissä taottu sammoksi, Suomeksi. Ja että kärsimyksemme ja siten suomalaisuutemme suurin symboli olisi pyhimyksen asemaan korotettu ja kirkkojemme seinille ripustettu Mannerheim. Tuo ”suurin suomalainen”.
Kuitenkin tällaista tunkkaista nationalismia edistävillä kansalliskiihkoisille suomenluojille haitallista Mannerheimissa olivat hänen aatelinen taustansa ja ruotsinkielisyytensä. Jos Mannerheimin vain olisikin korvannut matalista torpista kohonnut suomenkielinen pellavapää niin riemulla ei varmasti olisi ollut mitään rajoja. Jospa Tuntemattoman Koskela olisikin vain ollut saatavilla tähän rooliin!
Mutta Mannerheimkin oli ihminen vain, joka mm. nukkui, söi, joi, paskoi, nai, suri, rakasti ja ajatteli. Hänestä kirjoitettu hyvin monia kirjoja, lähes kaikki kuitenkin tunteellista ja romantisoivaa roskaa. Yhtään kunnollista elämänkertaa hänestä ei ole ilmestynyt. Vielä. Toivottavasti tuleva uusi elokuva antaa mahdollisuuden tämän miehen ja historian monipuolisempaan ymmärtämiseen ja hahmottamiseen käyttämällä taiteen ja fiktion tuomia keinoja.
Mutta olisikohan tässäkin kiukkuisessa reaktiossa taas kyse siitä, ettei maailma ole vain yksinkertainen, tarkoituksenmukainen ja perisuomalaisilla totuuksilla sekä tarkoituksilla täytetty paikka vaan kaikki on hyvin paljon monimutkaisempaa, kaoottisempaa ja rikkaampaa kun siihen vain avoimin mielin tutustuu.
Ja ettet mahdollisesta pahoinvoinnistasi tai epäonnistumisistasi voi syyttää kuin sattumaa, lähtökohtiasi, omaa tarmoasi ja hyvinvoinnin kustannuksissa pihtailevaa oikeistoa. Mutta et ”neekereitä esittämässä marskia veronmaksajien rahoilla”. Hänen tarinansa uudelleenkerronta on lopulta kuitenkin vain kunnianosoitus hänelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s