Jääkärit – myös uhka Suomen itsenäisyydelle

Jääkärit olivat myös uhka Suomen itsenäisyydelle. Suomen itsenäisyyshän saavutettiin ilman sotaa ja ainuttakaan laukausta tai kuolemaa. Sisällissodan sytyttyä maahamme Saksan keisarikunta päätti tukea valkoisia lähettämällä joukkoja Suomeen. Samalla lähetettiin jääkäreistä noin puolet eli valkoisia tukevat. Toinen puolisko, jonka sympatiat olivat vasemmalla, jätettiin Saksaan. Osa heistä pääsi kuitenkin omin avuin taistelemaan punaisten puolelle.

Valkoiset ja saksalaiset voittivat sisällissodan, saksalaiset joukot jäivät maahan ja tynkäeduskunnan enemmistöllä päätettiin hankkia kuningas Saksasta. Samaan aikaan saksalaiset joukot olivat miehittäneet Baltian maat, Valko-Venäjän ja Ukrainan. Jollei Saksa olisi hävinnyt sotaa länsirintamalla olisimme hyvinkin mahdollisesti olleet osa saksalaista itämerenimperiumia ja itsenäisyytemme kyseenalaista.

Analogia on mielenkiintoinen myös Neuvostoliiton suuntaan siinä tapauksessa jos punaiset olisivat voittaneet sisällissodan. Sisällissotaa käyvä bolsevikkihallinto tuskin olisi kovin voimallisesti voinut painostaa Suomea osaksi Neuvostoliittoa, vaan olisi enemmin toivottanut demarien hallitseman Suomen hyväksi naapuriksi, kauppasaarron vuoksi paljon tarvituksi väyläksi ulkomaankaupalle ja jonkinlaiseksi suojaksi Pietarille. Tästä osoituksena Neuvostoliiton hyvin ponnettomat toimet Vienan ja Aunuksen retkien torjumiseksi ja Koiviston alueen käyttö brittilaivaston toimesta iskuihin Pietaria vastaan.

Tällainen hyviä naapuruussuhteita hoitanut demarisuomi tuskin olisi joutunut talvisotaan, jatko-sotaan tai Lapin sotaan, eikä natsi-saksallakaan olisi ollut Norjan ja Tanskan valtaamisen kaltaisia tarpeita tai mahdollisuuksia suunnallamme. Ei olisi mennyt Karjala eikä olisi tullut suomettumista.

Joka tapauksessa sisällissota oli suuri menetys suomelle ja altisti meitä talvisodalle. Yhtenäisempi ja tasapainoisempi Suomi olisi kyennyt uskottavammin hoitamaan suhteensa niin itään kuin länteen ja ehkä hieman paremmassa asemassa luovimassa II maailmansodan karikkoisissa virtauksissa.

Tässä on toki paljon avoimia kysymyksiä ja jossittelua, ja kuulen mielelläni kommentteja, argumentaatiota ja spekulaatiota aiheesta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s