Miksi Apotti-keskustelu aina epäonnistuu?

Aika ajoin nousee sinänsä vilpittömiä yrityksiä vaikuttaa Apotti-hankkeeseen, kuten esimerkiksi:

”Toivomme, että vielä ei ole liian myöhäistä laittaa #ApottiUusiksi.”

No myöhäistä se kyllä valitettavasti nytkin taitaa olla, Apotin hankkeen periaatteista oli valtuustokäsittely vuoden 2012 lopulla. Vastaavassa vaiheessa Espoon valtuusto hallitsi hyvin riskejään ja tajusi jäädä hankkeesta pois.
Nykyisinkin (!) on hyvin epätodennäköistä saada Apottia muutettua paljoa mihinkään suuntaan. Käytännössä Helsinki olisi ainoa tahoa, joka voisi jonkinlaisen äkkijarrutuksen tehdä, mutta silloinkin non-techie poliitikoillamme olisi liian paljon puoliteknistä selitettävää muille kaupungeille, ja tätä pidän hyvin epätodennäköisenä.
Jos Helsingin päätä kuitenkin haluaa yrittää kääntää niin sote-lautakunnan ollessa formaali päätöksentekijä, pitäisi kuitenkin käytännössä kääntää kaupunginhallituksen pää. Sote-lautakunnalla ei yksinkertaisesti ole aikaa, asiantuntemusta tai poliittista selkänojaa tehdä mitään radikaalia saatika edes vaikuttaa Apottiin noin ylipäätään.
Lehdistön huono kunnallispolitiikan tuntemus
Apotti-kritiikin yksi pitkäaikaisista ongelmista niin kansalaisten kuin lehdistönkin kannalta on ollut ymmärryksen puute kunnallisen yhteishankkeen päätöksentekomallista. Olen omaan tuskastumiseeni asti nähnyt teknisesti hyviä artikkeleita ja avauksia Apotista (aina arvokasta ja hienoa toki!), joissa on kuvattu ongelma ja sitten (karrikoin) todettu: ”no, päättäjät, ottakaa opiksenne, korjatkaa asia ja älkääkä tehkö samoja virheitä uudestaan”.
Älkää missään tapauksessa ymmärtäkö väärin, minusta on erittäin hienoa ja tärkeää, että Apotista ollaan kiinnostuneita! Olen itse käynyt läpi keskivertaisen italialaisen oopperan  päähenkilöiden tunneskaalan raivosta rakkauteen ja itkusta epätoivoon sen takia miten vähän ja miten laaduttomasti näin suuresta hankkeesta on keskusteltu.

Mikään ei kuitenkaan muutu jollei painetta laiteta nimenomaan vastuullisille poliitikoille. Pitää tietää kuka päättää ja kuka voi vaikuttaa. Erityisesti lehdistö on ollut hyvin hampaaton ja kyvytön vastuupoliitikkojen löytämisessä.

Puuttuva avoimuus
Keskustelua olisi helpottanut julkisuus ja avoimuus, valitettavasti kaupunki ja Apotin hanketoimisto on valinnut toisen linjan. Esim. Twitterissä on turha hanketoimistolta mitään kysyä, koska heille se on väline kertoa jakaa pieniä tiedonhiukkasia. Ei käydä keskustelua kaupunkilaisten kanssa.
Apotin materiaalien, sekä erityisesti kootun vaatimusmäärittelyn, olisi pitänyt olla julkista. Salaamista on perusteltu sillä, että toimittajat olisivat joutuneet eriarvoiseen asemaan. En ymmärrä miten ihmeessä materiaalien julkistaminen netissä olisi tämän aiheuttanut.
Avoimuuden puutteesta keskusteltiin tietotekniikkajaostossa. Vastauksena saimme lakimiesten laatiman muistion, ehkä jonkinlaisena muistutuksena meille päätösvallattomille liiasta innostamme Apotin materiaalien suuntaan. Koska se ei ole luottamuksellinen niin näen oikeaksi jakaa sen tässä.
Kuka päätti, että Apotti tehdään näin?
En usko, että Apotin avoimuus on kiinnostanut kaupunginhallitusta tai sote-lautakuntaa, mutta toki heillä on aidosti tuhansia muitakin asioita pöydällä. On virkamiehiä, jotka eivät avoimuutta rakasta, mutta lopullinen vastuu on poliitikoilla.
Noin yleisesti voisi todeta Helsingin olevan kokoomusjohtoinen kaupunki, jossa Apottiin liittyen niin HUS:n hallituksen puheenjohtaja kuin molemmat hanketta hoitaneista apulaiskaupunginjohtajista ovat kokoomuslaisia.

Mutta ei pidä pelkästään kokoomuksen suuntaan osoitella sormella. Jos katsotte ko. valtuustokokouksen ja sittemmän päätöshistorian sote-lautakunnassa ja kaupunginhallituksessa niin ei kovinkaan monella muullakaan ihan 5/5 ole mennyt tämä it-poliitikan hoitaminen mennyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s